top of page
תמונת הסופר/תMoran Green-Cohen

"נתחיל אחרי החגים": איך להפוך את הדחיינות להזדמנות לשינוי אמיתי

לכולנו מוכר המשפט "נתחיל אחרי החגים." בתרבות הישראלית, במיוחד סביב החגים של תחילת השנה יש נטייה לדחות כל דבר שדורש התמודדות רצינית ל"אחרי החגים." זה כאילו שאנחנו מקבלים פטור זמני מהחיים עצמם - מהשגרה, מהעבודה ומהלחצים. אבל מה קורה אחרי החגים? התירוצים נגמרים, השגרה חוזרת, והמשימות שדחינו עדיין מחכות לנו, כולל הדברים המשמעותיים ביותר - כמו הטיפול בקשיים הרגשיים של ילדינו.

למה אנחנו כל כך אוהבים לדחות דברים?

דחיינות היא תופעה פסיכולוגית מוכרת שמטרתה לעזור לנו להימנע מהתמודדות עם מה שמאתגר ומעורר חרדה. מי מאיתנו לא מכיר את זה? זה טבעי לרצות לדחות דברים שעשויים לגרום לנו לאי-נוחות או לתחושת כובד. לפעמים פשוט יותר קל להתרחק מבעיות מלחזור לשגרה ולהתמודד איתן. חגים נותנים לנו תירוץ מושלם לדחות כל מה שנראה מלחיץ: שינוי בעבודה, דיאטה, וגם טיפול פסיכולוגי לילדים. אך גם אם נתעלם מזה, הבעיות לא באמת נעלמות. אם הילדים חווים חרדות, כעסים או קשיים בבית הספר, ההימנעות מלטפל בזה היא כמו לנסות לדחות את החורף: הוא בכל זאת יגיע, ואיתו הפקקים והגשמים.

"אחרי החגים" ככפתור אתחול

האמת היא, שאחרי החגים זה הזמן האידיאלי להתחיל דברים חדשים. החגים מביאים איתם התחדשות, הפסקה מהשגרה ומפגש עם המשפחה - שהם בדיוק מה שצריך כדי לקבל תובנות ולהניע שינויים. הנה כמה סיבות למה דווקא עכשיו כדאי להתחיל תהליך טיפולי:

גילוי קשיים בזמן השהות המשפחתית: לפעמים החגים הם הזדמנות להיות הרבה זמן עם הילדים, ושם אפשר לשים לב שמשהו לא עובד. אולי הילד נראה חרדתי יותר, עצבני, או מתקשה לתקשר. לעיתים קרובות, כשכולם ביחד, הדינמיקה המשפחתית מציפה קשיים ורמות הסטרס עולות. דווקא אז מתבהר הצורך בעזרה מקצועית שיכולה לתמוך בכל המשפחה.


מוכנות לתחילת דרך חדשה: החגים הם תקופה של הרהור עצמי - מה עברנו, מה היינו רוצים לשנות, ומה יכול להשתפר. אחרי שהם מסתיימים, אנחנו יכולים לקחת את התובנות האלו ולהפוך אותן לפעולה - בין אם זה טיפול רגשי לילדים שמתמודדים עם קשיים כמו חרדות, קשיי התנהגות או אתגרים חברתיים.


חזרה לשגרה ותחושת יציבות: במהלך החגים השגרה שלנו, ושל הילדים, מתערערת - הולכים לישון מאוחר, קמים באיחור, וכל יום נראה קצת אחרת. אחרי החגים, חוזרים לשגרה של בית הספר והמסגרות הקבועות, מה שמאפשר להתחיל טיפול במקום יציב ותומך.


התחלה חדשה והכנה טובה לשנה הלימודית: אם בתחילת שנת הלימודים הילד מתמודד עם קשיים חברתיים או לימודיים, אז החזרה מהחגים היא הזמן הטוב ביותר לעזור לו להתארגן, לצבור ביטחון ולהתמודד עם האתגרים. התחלה מוקדמת של טיפול תסייע להימנע מהתדרדרות ותחזק אותו לכל השנה. בדיוק כמו שאנשים מחליטים לשפר את הכושר או לשנות הרגלים אחרי החגים, גם ילדים יכולים להפיק תועלת מהתחלה נקייה ורעננה. עבורם, טיפול יכול להפוך לחוויה חיובית שמסמלת שינוי ובנייה של ביטחון עצמי ויכולות התמודדות.



שינוי גישה: לא לדחות - להתחיל!

במקום לראות בדחיינות דבר שלילי, אפשר לתפוס אותה כסימן לכך שהמשפחה זקוקה לרגע של נשימה והפוגה. אחרי תקופת ההפסקה של החגים, זו בדיוק ההזדמנות ליצור שינוי, לקחת את ההחלטות שנדחו ולפעול בצורה מכוונת. כל מה שצריך הוא לעשות את הצעד הראשון - להתחיל את הטיפול ולתת לילד את התמיכה וההכוונה להם הוא זקוק.

לסיכום, החגים הם זמן של מנוחה, אך גם הזדמנות. אחרי שהם מסתיימים, כשכולם חוזרים לשגרה, זה הזמן המושלם לנצל את תחושת ההתחדשות, לפתור את מה שלא עובד, וליצור התחלה טובה יותר לכל המשפחה.

אז אל תדחו את זה יותר - התחילו טיפול פסיכולוגי לילדכם עכשיו, והעניקו להם את הכלים לצמוח ולהתחזק בשנה החדשה!



Comments


bottom of page